National

Eugen Orlando Teodorovici, fost ministru de Finanțe la BZI LIVE: „România, din păcate astăzi, acel deficit de cont curent este într-un impas şi nu se întrevede nici un fel de schimbare”

Publicat: 17 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Eugen Orlando Teodorovici fost ministru de Finanțe la BZI LIVE România din păcate astăzi acel deficit de cont curent este într-un impas şi nu se întrevede nici un fel de schimbare
Eugen Orlando Teodorovici, fost ministru al Finanțelor publice

Fostul ministru de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici a vorbit la BZI LIVE despre cum România are un deficit extern de aproape 10 la sută din PIB. În acest sens, Mugur Isărescu, guverna­torul BNR, a avertizat că deficitul de cont curent de aproape 10% din PIB este „măricel“ şi impune aten­ţie, amintind de situaţia dificilă a României de după 2008.

De altfel, Mugur Isărescu susţine că pentru a reduce acest deficit trebuie acţionat treptat, fără a brusca economia, având în vedere şi că, deocamdată, acest deficit este bine finanţat de investiţii străine şi fonduri UE.

Eugen Orlando Teodorovici la BZI LIVE

Eugen Orlando Teodorovici a vorbit la BZI LIVE despre cum România are un deficit extern de aproape 10 la sută din PIB. Se pare că acest cont curent reflectă relaţia economiei României cu exteriorul, incluzând intrările şi ieşirile de bunuri şi servicii, de venituri şi transferuri curente, iar până în 2008 deficitul de cont curent mare a fost una dintre cele mai importante vulnerabilităţi ale României (penalizată de pieţele externe şi de agenţiile de rating) în condiţiile în care a trecut şi de 13% din PIB.

„Acest 10% înseamnă un record, din păcate nedorit. 2022 faţă de 2021, deficitul de cont curent, adică această diferenţă între exporturi şi importuri a crescut cu 44%. Deci vă daţi seama, de la an la an, în contextul în care 2022, a fost o coaliţie puternică la guvernare… Trebuie spus că nu se poate schimba totul într-un an. Se pot face unele lucruri care să producă efecte pozitive în această situaţie. Dar nu există o gândire pe termen mediu şi lung, astfel încât acest tren să se încetinească şi să se inverseze, în sensul de a produce noi pentru noi ceea ce noi astăzi importăm.

Pentru că nu s-a văzut şi nici nu a văzut nimeni vreo strategie clară. Că vorbim de agricultură, unde avem un deficit foarte mare, fie că importăm produse de la carne până la carne de porc. Pentru că este principalul produs alimentar care se importă masiv. În special în Germania, pentru că noi nu mai producem suficientă carne de porc care să satisfacă consumul intern. La noi apare mereu o pestă porcină, în cazul găinilor, o gripă aviară…

Deci este un indicator foarte important în percepţia externului, adică a investitorilor străini pentru România. Este un indicator care se ia în calcul atunci când agenţiile de rating evaluează România ca fiind o ţară în care se pot face investiţii. Cauza României depinde şi de acest indicator macro-economic, deci practic sunt două deficite, care sunt denumite şi deficite gemene.

Deficitul de cont curent, adică acesta al balanţei comerciale şi deficitul bugetar, unde acolo e o discuţie. Unii sunt pentru deficit mare, cum sunt şi eu aici, dacă acest deficit se duce în investiţii. Adică pot să accept că pentru 5 ani de zile, România să aibă un deficit limită impus la nivelul European, dar strict pentru investiţii, astfel încât eu să încerc să produc de consum, şi să renunţ la import.

Dar cele două deficite sunt efectiv cele care îţi dau imaginea despre o ţară. România, din păcate astăzi, acel deficit de cont curent este într-un impas şi nu se întrevede nici un fel de schimbare al acestui trend de creştere a deficitului comercial, decât eventual să limitezi consumul. Iar asta înseamnă că oamenii vor cumpăra mai puţin şi de o calitate mai proastă. Pentru că nu mai imporţi produse de calitate, o să imporţi produse de calitate proastă, pentru că românii o să prefere să cumpere mai puţin şi mai ieftin”, a spus Eugen Orlando Teodorovici.

Adauga un comentariu