Titlurile zilei

Curaj nebun în mediul de afaceri din Iași! La numai 22 de ani a făcut 100.000 de euro și i-a investit într-o mega afacere. Ionuț Popa: „Clienții consumă din ce în ce mai des” – FOTO/VIDEO

Publicat: 23 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Curaj nebun în mediul de afaceri din Iași La numai 22 de ani a făcut 100.000 de euro și i-a investit într-o mega afacere. Ionuț Popa Clienții consumă din ce în ce mai des - FOTOVIDEO
Ionuț Popa, în vârstă de 30 de ani, este unul dintre tinerii din Iași care a înființat, împreună cu soția, o afacere de succes în comuna Bălțați

Ionuț Popa a înființat cu 100.000 de euro o fermă cu capre, în comuna Bălțați, județul Iași. Tânărul fermier a devenit antreprenor la numai 22 de ani, când și-a încercat norocul în agricultură. Produsele din lapte de capră sunt tot mai căutate, clienții achiziționând coșuri cu produse în valoare de 100 de lei, fiecare

Ionuț Popa, în vârstă de 30 de ani, este unul dintre tinerii din Iași care a înființat o afacere de succes în mediul rural. Ferma cu căprițe albe, din rasa Saanen, se află în comuna Bălțați, la numai câțiva kilometri de Iași. Tânărul fermier a investit 100.000 de euro în fermă, bani câștigați în străinătate.

„Am achiziționat teren agricol pentru a asigura hrana animalelor. Am încercat și cu vaci de lapte la început, dar am renunțat pentru că nu prea am avut succes în anul respectiv, ca mai târziu să testăm ferma cu capre. Nu prea am avut unde să mergem în zonă, la ferme cu capre, să vedem cum se descurcă fermierii, așa că am luat la început câteva căprițe să vedem dacă ne plac, dacă se acomodează, să prindem puțin de experiență cu ele, să vedem cum se comportă.

După aceea, treptat, am crescut efectivul și am ajuns la 140 de capete. Am ales caprele din rasa Saanen pentru că sunt considerate a fi cele mai productive. Am reușit să găsim la niște fermieri care aveau aclimatizată această rasă la noi, în România. Erau importate, dar era a doua, a treia generație și cumva erau aclimatizate și s-au adaptat foarte bine la noi. Tot așa, le-am înmulțit și am ajuns la acest efectiv”, spune Ionuț Popa, fermierul din Bălțați.

Ionuț Popa, crescător de capre din Iași: „Am hrănit-o cu biberonul”

Primele căprițe au fost aduse în Iași în anul 2018. Vedeta fermei din Bălțați, unde vin și familiile cu copii pentru a vedea animalele, este Suzi.

„La 22 de ani am devenit fermier. Am început să îndrăgim animalele, eu și soția. Uitați, ea este Suzi. Hai, vino încoace! Mama ei a murit la naștere iar noi am crescut-o, am hrănit-o cu biberonul. S-a obișnuit cu noi”, spune fermierul care este de părere că tinerii ar trebui încurajați să devină fermieri.

„Trebuie să fii perseverent și să nu renunți. Am muncit în Italia de la 18 ani, tot în ferme zootehnice și vegetale, cum avem și noi aici, la Bălțați. Am încercat în mai multe locuri de muncă și în cele din urmă am ajuns în zona Verona, unde am fost angajat timp de 3 ani. Acolo totul este modernizat și sunt diferențe față de fermele de la noi, din țară.

Acolo se investește foarte mult, sunt generațiile de fermieri mai în vârstă care au deschis fermele în tinerețe sau le-au preluat de la părinți, iar copiii, la rândul lor, se ocupă de ferme. Eu administram o fermă, așa cum fac și aici, doar că nu era afacerea mea. În Italia, oricât de bine ar fi fost, nu m-aș fi simțit bine, de-al locului. De aceea m-am întors acasă și nu aș mai pleca. E greu să ai o fermă, dar nu vrem să renunțăm pentru că am pus suflet, iar faptul că ne caută clienții ne bucură”, mai spune Ionuț Popa.

Tânărul fermier din Iași a investit 100.000 de euro în afacerea din Bălțați

Caprele s-au adaptat foarte bine în Bălțați. Producția de lapte zilnică, de la o capră, este de 2 litri. Pentru a asigura furajele necesare, Ionuț și soția sa au achiziționat 80 de hectare de teren agricol.

„Vara stau sub nuci, că nu le place căldura, iar iarna nu le este frig, s-au adaptat. Rasa Saanen este originară din Austria, dar caprele au fost aclimatizate și în România, s-au adaptat foarte bine. Avem trei angajați, soția și încă o doamnă fac produsele. Avem un site unde comercializăm produsele, facem de două ori pe săptămână livrări la domiciliu, dar vindem și în magazine din Iași, la magazine tip băcănii. Clienții consumă din ce în ce mai des produse din lapte de capră. Piața e în creștere și tot mai mulți clienți descoperă produsele noastre”, spune tânărul fermier din comuna Bălțați.

Alexandru Pașaniuc, Dorian Secară și Liviu Calancea, trei tineri din Iași care au muncit mulți ani în străinătate, s-au întors în comuna natală plini de speranță și au investit toți banii câștigați în afaceri agricole.

Cei mai mulți clienți achiziționează produse în valoare de 100 de lei, de două ori pe săptămână

Clienții pot achiziționa 13 sortimente de produse, cu prețuri cuprinse între 5 lei (iaurturile) și 40 de lei (kilogramul de telemea).

„Producem iaurt, sana, chefir și alte tipuri de brânzeturi, într-un mic centru de prelucrare, tot aici, unde e ferma. Sunt făcute doar din lapte și fermenți lactici, fără niciun adaos. Sunt naturale. În ultima perioadă am schimbat ambalajele. Erau din PET și le-am schimbat cu sticlă pentru a le menține gustul natural. La iaurt avem termenul de valabilitate două săptămâni, la crema de brânză e undeva la trei săptămâni. Telemeaua ține mai mult, până la două luni, pentru că are sare vidată. Rețetele sunt testate, de la început am încercat să le găsim pe cele mai bune. Le-am făcut așa cum ne doream noi gustul și textura. Continuăm să facem rețete noi, pe care le testăm, și vedem și feed-back-ul clienților”, mai spune Ionuț Popa.

Laptele de capră este un nutrient bogat în calciu, recomandat pentru creșterea imunității, osteoporoză, sistem cardiovascular. Fermierii din Iași au făcut profit în pandemie din livrările la domiciliu.

Adauga un comentariu