Actualitate

Cunoscutul politician, ministru de Finanțe și al Afacerilor Europene, Eugen Teodorovici la BZI LIVE despre noile taxe pentru microîntreprinderi – VIDEO

Publicat: 20 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cunoscutul politician ministru de Finanțe și al Afacerilor Europene Eugen Teodorovici la BZI LIVE despre noile taxe pentru microîntreprinderi - VIDEO
Eugen Teodorovici la BZI LIVE

Cunoscutul politician Eugen Teodorovici a analizat în cadrul unei noi ediţii de la BZI LIVE noile taxe și impozite introduse de guvernul Ciucă pentru microîntreprinderi.

Anul nou a venit cu taxe şi de şapte ori mai mari pentru micii antreprenori. Una dintre modificări este taxarea profitului în loc de cifra de afaceri.

Eugen Teodorovici la BZI LIVE

La BZI LIVE, în cadrul ediţiei din 20 ianuarie 2023, cunoscutul politician Eugen Teodorovici a vorbit despre taxele pentru micii antreprenori. Potrivit unor experţi în fiscalitate, majorările de taxe şi de impozite vor fi resimţite şi de către clienţii acestor firme. În medie, bunurile şi serviciile lor s-ar putea scumpi în acest an cu 25%.

„Lucrurile sunt simple atunci când le înţelegi sau când nu înţelegi, întrebi. Asta e rolul tău ca guvernant. Ăla e rolul unui ministru. Pe zona de mediu de afaceri, anul trecut s-au făcut multe modificări în diferite zone, inclusiv în Codul Fiscal care au pus presiuni în plus pe umerii companiilor din România, de la TVA-ul crescut, la taxe de proprietate și desființarea part-time-ului. Tot felul de chestiuni ascunse. Sunt băgate multe șopârle. De unele se ştie, de altele nu. Lumea n-a fost atentă la modificările prezentate pe furiș. Din păcate nu s-a făcut o consultare.

Efectele sunt greu de cuantificat. Lumea se va speria. Investitorii stau în aşteptare. Din afara României vin informaţii ale unor economişti care spun clar că lucrurile vor fi greu de cuantificat. Uitați-vă ce spun cei de la Davos, miliardarii lumii se tem de ceea ce va urma. Uitaţi-vă ce se întâmplă în America. Concedieri masive. Ceva se întâmplă. Plus acest război din Ucraina face ca totul să fie incert. Cineva va trebui să piardă pentru că ordinea să fie alta.

China întotdeauna va avea un rol decisiv în economia mondială. Toate ţările apelează la China, în orice. Face orice vrei în funcţie de banii pe care îi ai. Nu te mai poţi bate cu China. Trebuie să găseşti alte portițe.

Lucrurile trebuie să fie împărțite. Şi la nivelul Uniunii Europene trebuie să gândească să fie corect față de membrii săi. Adică România nu trebuie să fie pusă la colţ că nu are un fel de industrie. Fiecare țară trebuie să aibă în familia europeană cota ei de care ceilalţi depind. Aşa ar fi corect. O reaşezare la nivel european”, a menţionat Eugen Teodorovici.

Eugen Teodorovici: „Lucrurile sunt simple, dar trebuie ca oamenii care sunt puși să conducă să le înţeleagă”

Pe de altă parte, politicianul Eugen Teodorovici a reiterat faptul că micile întreprinderi sunt motorul unei economii sănătoase, iar controalele pe care la face ANAF trebuie să fie anunţate înainte, pentru ca firmele să se pregătească şi să evalueze starea pe care o au la moment.

„În primul rând, uitaţi-vă la chestiunea cu TVA-ul. Dacă ai pus control ulterior, dacă vrei să mă controlezi, fă-o. Ulterior, rambursezi sume de bani. A doua chestiune este că statul trebuie să fie mâna invizibilă în piaţa de economie.

Câte firme sunt în România? Un milion două sute de mii. Din acestea, până în 50 de mii aduc la bugetul statului cam 97% din venituri. Diferenţa de un milion aduc 3%. Eu, FISC, trebuie să îmi schimb abordarea. Aceste 50 de mii trebuie să le ţin, pentru că sunt principalii mei contribuitori.

Mai mult, controalele pe care eu, ANAF le fac, trebuie să le anunţ. Uitaţi graficul şi fiecare firmă ştie când vine controlul şi se pregăteşte în acest sens. După ce ai făcut un control, rapoartele de control trebuie puse pe site fără numele firmei, dar fiecare firmă din piaţă trebuie să citească acolo,  să vadă spețele pentru care ANAF a recomandat ceva. Aşa ar trebuie să fie corectă şi abordarea egală între stat şi firmele private.

Iar cu celelalte firme care aduc 3% la buget, avem o problemă. Dacă vă duceţi la magazine şi vă uitaţi la situaţia de zi, o să vedeţi pentru câte bunuri cumpărate s-a cerut factura. Asta înseamnă că sunt băgate pe firmă. Trebuie să fim corecţi unii faţă de aţii.

Discuţia e undeva la mijloc, dar trebuie să stea la aceeaşi masă guvernul, patronatul şi sindicatele. Trebuie să fie un dialog corect şi transparent. Lucrurile sunt simple, dar trebuie ca oamenii care sunt puşi să conducă să înţeleagă şi să fie transparenţi”, a conchis Eugen Teodorovici.

La BZI LIVE, cunoscutul politician Eugen Teodorovici a vorbit și despre investiţiile în infrastructura României.

Adauga un comentariu