Actualitate

Ce șanse mai are mineritul în Valea Jiului: Ce se întâmplă la Complexul Energetic Hunedoara?

Publicat: 23 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce șanse mai are mineritul în Valea Jiului Ce se întâmplă la Complexul Energetic Hunedoara
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat faptul că centralele de apartament nu vor fi taxate suplimentar

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat ce șanse mai are mineritul în Valea Jiului dar și ce se întâmplă la Complexul Energetic Hunedoara (CEH).

„Complexul Energetic Hunedoara a intrat încă de anul trecut într-un proces de reorganizare ce ar putea fi finalizat în maximum o lună, o lună şi jumătate. Lucrăm deja de anul trecut la procedura de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara, folosind Ordonanţa 60. Numai că a durat foarte mult şi încă mai durează. Sper să o finalizăm într-o lună, o lună şi jumătate”, a declarat Virgil Popescu.

Cum se va reorganiza Complexul Energetic Hunedoara

Ministrul Energiei a precizat că CEH urmează să se separe de Termocentrala de la Paroșeni într-o societate prin dare în plată către ANAF, în timp ce Termocentrala de la Mintia ar trebui să ajungă la Consiliul Judeţean sau Primărie.

„Reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara presupune separarea Termocentralei de la Paroşeni, împreună cu cele patru mine, într-o societate prin dare în plată către ANAF şi preluarea datoriilor, ştergerea datoriilor şi revenirea în circuitul economic prin Ministerul Energiei, şi Termocentrala de la Mintia către administraţia locală, Consiliul Judeţean sau Primărie.

Marți am o întâlnire cu cei de la Mintia, cu preşedintele CJ Hunedoara, cu prefectul, cu sindicatele de la Mintia, pentru a discuta o posibilă preluare a Termocentralei de la Mintia în aşa fel încât să reuşim din această societate plină de datorii, Complexul Energetic Hunedoara, care practic a fost falimentat cu bună ştiinţă de cei de la PSD, să reuşim să facem două societăţi, care să fie viabile, una la administraţia locală şi alta la Ministerul Energiei”, a menționat Virgil Popescu.

Câți mineri vor fi dați afară

Ministrul Energiei a susținut că CEH nu mai are fonduri suficiente şi din producţia de cărbune care este extrasă din cele patru mine nu se pot acoperi toate cheltuielile, însă a evitat să spună câți mineri vor rămâne fără locuri de muncă.

„Se lucrează în continuare la acest aspect. Avem patru mine – două sunt în procedura de închidere deja, le-am preluat de la vechiul Guvern PSD, şi două mine viabile. Nu vă pot spune acum ce, cât, cum. Trebuie o analiză foarte serioasă pentru că, inclusiv din rândul minerilor, mi-au venit tot felul de informaţii că există persoane care sunt angajate şi care nu lucrează în mine, sunt angajate cumva fictiv”, a mai spus Virgil Popescu.

„Nu vor veni vremuri bune“

Unul dintre liderii minerilor din Valea Jiului, Marius Miron, este de părere că nu sunt șanse ca minerii să aibă parte de condiții mai bune în viitor, dar speră că mineritul nu va dispărea.

„Nu vor veni vremuri mai bune atâta timp cât nu se va face un program bine stabilit, o retehnologizare pentru mineritul din Valea Jiului. Așteptăm data de 25 să vedem dacă guvernanții noștri se vor ține de cuvânt. Dacă nu se va face un plan de reorganizare, mineritul din Valea Jiului, după aceste 3 luni, va pieri, cu regret spun lucrul acesta. Mineritul înseamnă totul, trebuie să se gândească și cei de la putere să nu închidă“, a precizat Marius Miron.

Adauga un comentariu