Prima pagină » Eveniment-Social » Buna Vestire, sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși! Ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi – FOTO

Buna Vestire, sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși! Ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi – FOTO

25 mart. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Eveniment-Social

Astăzi, 25 martie 2024, creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire sau Blagoștevenia, așa cum este cunoscută în popor, în amintirea momentului în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși: Buna Vestire sau Blagoștevenia

 icoana cu Buna Vestire

Această zi se celebrează în amintirea momentului în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu

Buna Vestire este una dintre cele 4 mari sărbători închinate Maicii Domnului. Este o sărbătoare cu dată fixă, care este marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, fiind celebrată, an de an, pe 25 martie, cu 9 luni înainte de Naşterea Domnului. Buna Vestire nu a fost dintotdeauna sărbătorită pe 25 martie. Astfel, au fost perioade în care Buna Vestire era celebrată de creștini pe 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei. De asemenea, în unele zone din Apus, precum Spania și Italia, Buna Vestire se sărbătoarea pe 18 decembrie.

În Răsărit, a fost celebrată în data de 25 martie încă de la jumătatea secolului al V-lea. Trebuie menționat că Buna Vestire este cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului. Atât tradiţia ortodoxă, cât şi cea catolică plasează Buna Vestire în Nazaret, dar locaţia exactă diferă. Catolicii cred că Fecioara Maria era în Bazilica Anunţării atunci când a primit vestea că îl va naşte pe Iisus Hristos, în timp ce tradiţia ortodoxă susţine că Buna Vestire a avut loc în biserica ortodoxă grecească a Bunei Vestiri. Sărbătoarea este una plină de semnificaţii şi inaugurează plinirea timpului, adică împlinirea făgăduinţelor şi pregătirilor pentru venirea lui Iisus Hristos pe pământ. Astfel, Maria este chemată să-l zămislească pe Mântuitor, iar astfel devine Născătoarea Fiului lui Dumnezeu.

Trebuie știut că zămislirea nu se face fără voia sa. „Iată roaba Domnului! Fie mie acum după cuvântul tău!”. Îndată, în sfântul ei pântece, prin lucrarea Sfântului Duh, s-a făcut zămislirea cea nespusă, fără îndulcire trupească, dar nu fără de îndulcirea cea duhovnicească.

un preparat din peste

Deoarece Buna Vestire este sărbătorită în Postul Mare, creștinii ortodocși au în această zi dezlegare la pește

Tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă pe 25 martie

mai multe vaci

De Buna Vestire, apicultorii scot stupii afară, iar fermierii vitele din grajduri, pentru a le lăsa să stea la soare

În popor, Buna Vestire mai este cunoscută drept Blagoștevenia sau Ziua Cucului. În unele zone ale ţării, există obiceiul să se pună în prag apă şi pâine pentru îngeri. După cum îi spune şi numele, în această zi de sărbătoare se crede că aduce pentru creştini veşti bune. Se mai crede că, de Buna Vestire, creştinii nu au voie să se certe, deoarece ar săvârşi un mare păcat şi vor risca să aibă un an plin de certuri şi conflicte. În zona Bucovinei, există obiceiul ca pe 25 martie să nu se pună ouă la cloşcă, deoarece se crede că puişorii vor ieşi cu două capete şi 4 picioare.

De Buna Vestire, apicultorii scot stupii afară, iar fermierii – vitele din grajduri, pentru a le lăsa să stea la soare. Se crede că, dacă se respectă acest obicei, necuvântătoarele vor fi sănătoase tot anul. O tradiţie spune că, de Buna Vestire, creştinii ortodocşi nu ar trebui să iasă flămânzi din casă. În această zi este bine să se mănânce bine, încât să nu apară senzaţia de foame. Deoarece Buna Vestire este sărbătorită în Postul Mare, creștinii ortodocși au dezlegare la pește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *