AFIR anunță ieșenii că se prelungește sesiunea de depunere a proiectelor în programul pentru sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice. Până în prezent, nu au fost depuse proiecte din Iași
Sesiunea de depunere a proiectelor în Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare este prelungită până la 15 februarie 2024.
Depunerea proiectelor pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a început în noiembrie 2023, iar din Iași nu a fost înaintat niciun proiect. Depunerea propunerilor de proiecte are la bază procedura de ofertare concurențială și vor fi depuse și evaluate conform procedurii competitive, pe baza punctajului obținut după încheierea sesiunii de depunere. Alocarea stabilită prin programul derulat de AFIR pentru sesiunea în curs este de 150 de milioane de euro, fiind împărțită în funcție de capacitățile instalate la nivelul întreprinderii.
Ieșenii mai pot depune proiecte la AFIR pentru investițiile în domeniul energetic
Astfel, sunt alocate 100 de milioane de euro pentru capacități mai mici de 1 megawatt (MW), din care 10 milioane de euro pentru energie eoliană și 90 de milioane de euro pentru energie solară. Pentru capacități mai mari de 1MW, alocarea totală este de 50 de milioane de euro, din care pentru energie eoliană este de 10 milioane de euro, iar pentru energie solară – de 40 milioane de euro. Valoarea ajutorului de stat este 100 la sută nerambursabilă, iar potențialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, doar dacă investițiile vizează locuri de consum diferite, cu încadrarea în limita sumei de 20 de milioane de euro/beneficiar.
Parcul eolian de la Ruginoasa este funcțional. Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare se finanțează din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei. Administratorul schemei de ajutor de stat este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Beneficiarii eligibili sunt întreprinderile din sectorul agricol, întreprinderile din sectorul industriei alimentare, societățile agricole, precum și organizații/federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare.
Ce programe de finanțare sunt disponibile în Iași?
Ieșenii mai au la dispoziție alte sesiuni de depunere a proiectelor, în cadrul mai multor măsuri. Astfel, DR-15-Componenta înființare și modernizare exploatații pomicole, cu o alocare de 142.383.527 de euro, este disponibilă până la finalul lunii aprilie 2024.
La fel și DR-15-Componenta înființare și modernizare pepiniere pomicole, cu o alocare de 9 milioane de euro. Se pot depune proiecte în DR-20 Investiții în sectorul zootehnic, componenta sector bovine (inclusiv bubaline) – alocare 67.383.218 euro, componenta sector suine – alocare 98.828.720 de euro, componenta sector ovine-caprine – alocare 15.722.750 de euro. Ieșenii care vor să investească în sectorul avicol au la dispoziție și componenta păsări de curte (altele decât găini ouătoare, vizate de componenta V) și alte animale de fermă, inclusiv albinele, cu o alocare 22.461.072 de euro, dar și componenta găini ouătoare – modernizare pentru trecerea de la baterii îmbunătățite la sisteme alternative de creștere – alocare 20.214.965 de euro. Pentru sistemul de irigații este deschisă sesiunea de depunere a proiectelor în DR-26 Înființarea sistemelor de irigații – 102.421.176 de euro.
S-au epuizat fondurile pentru tinerii fermieri. Ieșenii mai pot depune proiecte la AFIR în acest an.