Datorită diversității ecosistemelor și pădurilor extinse, România este locuința multor specii de animale. Însă, o parte din ele suferă de extincție. Pentru a ajuta animalele pe cale de dispariție, trebuie să combatem braconajul, să protejăm habitatele și să gestionăm sustenabil resursele naturale.
Top animale pe cale de dispariție
Numeroase animale se confruntă cu amenințări semnificative, aflându-se în pericol. Dintre acestea, se numără atât animale terestre, cât și acvatice și aeriene.
Nurca europeană este una dintre animalele care se află în pericol de extincție. Aceasta are blana în totalitate maro, cu excepția buzelor. Se hrănește cu viețuitoare acvatice, dar și cu păsări și mamifere mici. Aceasta se găsește în Delta Dunării.
Râsul este un alt animal pe cale de dispariție, văzut din ce în ce mai rar pe teritoriul țării noastre. Extinderea așezărilor umane, defrișările, lucrările de infrastructură, resorturile turistice, vânarea excesivă a animalelor care constituie baza trofică a râsului, deranjarea habitatului, toate aceste presiuni asupra speciei periclitează menținerea unei populații viabile și sănătoase de râși.
Capra Neagră, care trăiește în regiunile înalte din Munții Carpați, este un alt exemplu de specie care se află în pericol. Pericolele naturale la care sunt expuse frecvent caprele negre sunt căderile de stânci, animalele de pradă ca râsul, lupul, ursul sau vulturul.
Un alt exemplu este zimbrul. Aceștia trăiesc în păduri, având foarte puțini dușmani naturali. În prezent, există mai puțin de 2.000 de exemplare libere de zimbru în Europa, iar populația totală este de aproximativ 5.000 de exemplare.
Castorul, specie dispărută?
Castorul a fost unul dintre minunatele animale sălbatice din România, dar în ultimii ani nu au mai putut fi identificate exemplare ale acestei specii. Aceștia se găseau în toată țara, iar acum se încearcă repopularea în județul Brașov. Castorul a dispărut din cauza vânatului pentru blană şi carne.
Antilopa Saiga este singura specie de antilopă care a populat teritoriul României. În prezent, se află într-o stare critică de dispariție. Câteva exemplare trăiesc în rezervație naturală în Lunca Prutului, însa nu mai pot fi întâlnite în sălbăticie.
Morunul este o specie de pește pe cale de dispariție. Populația celui mai mare pește de apă din Europa s-a redus cu 93% în doar 15 ani, ceea ce a dus la includerea speciei pe lista unora dintre cele mai periclitate animale din Romania. Specia este astăzi în pericol din cauza pescuitul excesiv și poluării.
O altă specie inedită, în pericol, este Balaurul dobrogean. Cu o lungime maximă înregistrată de 2,5 m, balaurul dobrogean este cel mai mare șarpe din țara noastră. Doar câteva zeci de exemplare mai exista în sălbăticie astăzi și acestea continua să fie ucise de către localnici, în ciuda faptului că șarpele este protejat și nu e veninos.
Animalele de pe toată planeta suferă din cauza acțiunilor iresponsabile ale oamenilor. Conservarea acestor specii necesită eforturi la nivel global pentru protejarea habitatelor, combaterea braconajului și gestionarea sustenabilă a resurselor naturale. Este esențial să conștientizăm importanța animalelor pe cale de dispariție pentru ecosistemul nostru și să acționăm pentru a le salva.