Prima pagină » Actualitate » A inceput discutia despre restructurarea RA Termoficare
A inceput discutia despre restructurarea RA Termoficare

A inceput discutia despre restructurarea RA Termoficare

18 feb. 1999, 14:55,
Echipa BZI.ro în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:673;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Azi, la Prefectura, consilierul Dan Cirlan intiaza o dezbatere publica pe marginea restructurarii RA Termoficare •Aceasta este prima propunere concreta, insa ea va fi urmata de proiectele candidatilor la functia de manager al regiei •Decizia finala apartine Consiliului municipal

Pe data de 25 februarie este programata o sedinta extraordinara a Consiliului local, destinata dezbaterii proiectelor de restructurare ale Regiei Autonome de Termoficare. De asemenea, la inceputul lunii martie este programat concursul de manager la regie, concurs la care se asteapta sa fie o concurenta ridicata. Cele doua evenimente au inceput sa agite spiritele, considerindu-se ca acum este momentul pentru a salva ce se mai poate salva din serviciul de distributie al energiei termice din oras. Problema este cu atit mai mult de actualitate, cu cit in aceste zile, municipiul Iasi traverseaza cea mai importanta criza a incalzirii din anul 1992, locatarii riscind ca dintr-o clipa in alta sa ramina in frig pina la sfirsitul iernii. In fapt, acesta este rezultatul unei politici manageriale dezastruoase practicate de fostul manager, Arcadie Dubet, care a acceptat de bunavoie sa faca protectie sociala pe seama regiei. Ani de zile, mii de locatari care au si uitat cind si-au platit ultima data intretinerea, au continuat sa beneficieze de apa calda si de incalzire fara ca cineva sa le ceara socoteala. Singura masura cu adevarat responsabila in privinta recuperarii debitelor a fost cea a actionarii in justitie a restantierilor cu debite mai vechi de trei ani; si aceasta campanie a fost oprita la jumatatea drumului, Dubet scontind mai mult pe impactul psihologic al proceselor decit pe transformarea instrumentelor juridice intr-un mecanism functional.

Astfel, s-a ajuns acum ca regia sa aiba o datorie, numai la furnizorul de agent termic, de 140 miliarde de lei; mai multe sute de blocuri din Iasi nu sint incalzite, iar temperatura din caloriferele celorlalti locatari sa scada pe zi ce trece.

Ce inseamna RA Termoficare ?

Regia Autonoma de Termoficare are ca obiect principal de activitate producerea si distribuirea energiei termice si a apei calde menajere. De asemenea, prin Serviciul Ascensoare, regia mai exploateaza si monteaza lifturi la asociatiile de locatari din oras. In sfirsit, in cadrul RAT functioneaza Administratia de Cladiri (AC), care are in administrare circa 40% din asociatiile de locatari din oras. Aceasta structura stufoasa a regiei a dat nastere, de-a lungul timpului la numeroase critici, mai ales din partea agentilor economici cu care Termoficare are incheiate contracte. Se ajungea la situatia in care regia era si furnizor de servicii publice (apa calda si agent termic ), cit si beneficiar al acestora (prin AC ). Prin asociatiile administrate, RAT incasa bani de la locatari, cu care isi platea siesi facturile de caldura.

Sursele finaciare ale regiei au fost pina acum multiple: contravaloarea agentului termic secundar de la toti consumatorii din oras, intreaga intretinere a locatarilor din asociatiile din cadrul AC, subventii de la stat care reprezinta diferenta de tarif dintre pretul real pe gigacalorie si cel platit de locatar, contravaloarea lucrarilor de intretinere sau de instalare efectuate la terti sau in cadrul regiei. Daca sursele de venit ale regiei au fost cunoscute, pina in acest an nu s-au cunoscut nici cuantumul acestora si nici destinatia banilor. Arcadie Dubet si-a platit furnizorii dupa reguli numai de el cunoscute, fara ca municipalitatea sau alte organe de control sa verifice traseul sinuos al banilor. Ca rezultat, regia se afla in pragul unui colaps economic, fiind salvata numai de faptul ca este detinatoarea unui monopol al unui serviciu indispensabil populatiei.

„Planul Cirlan” sau inceputul sfirsitului pentru actuala RA Termoficare

Consilierul municipal Dan Cirlan va sparge astazi gheata proiectelor de restructurare ale RA Termoficare. El insista pentru o dezbatere publica, in care sa prezinte propriul sau proiect care va fi supus ulterior aprobarii Consiliului municipal. In fapt, proiectul consilierului liberal a fost lansat in luna august a anului trecut, cind orasul tocmai ramasese fara apa calda din cauza debitelor mari ale regiei. Aceasta situatie l-a indreptatit pe consilier sa declare ca RA Termoficare se afla in faliment si ca trebuie luate masuri pentru restructurarea acestei unitati. In varianta prezentata la acea data, Dan Cirlan propunea transformarea tuturor celor 137 de puncte termice din oras, in tot atitea societati comerciale care ar fi urmat sa incheie contracte direct cu asociatiile de locatari deservite. Patrimoniul acestor societati comerciale ar fi urmat sa apartina Primariei, dar se prevedea si posibilitatea ca, prin cumparare, punctele termice sa devina proprietatea asociatiei de locatari.

In urma criticilor venite din toate directiile, consilierul liberal a modificat proiectul initial. In materialul pe care Dan Cirlan il va prezenta astazi, in Sala Mare a Prefecturii, se prevede „spargerea” actualei regii in numai 15 societati comerciale (TERMO), care au ca actionar unic Consiliul local. Cele 15 societati ar urma sa fie create pe baza actualelor formatii de lucru zonale care functioneaza in prezent in regie si fiecare va exploata, din punct de vedere tehnic, punctele termice si retelele din perimetrul respectiv. Patrimoniul ar urma sa fie concesionat catre TERMO de Consiliul local. RA Termoficare va dispare prin lichidare, iar personalul si activitatea de investitii in retele de termoficare vor trece la Directia tehnica a Primariei; patrimoniul si activitatile de reparatii dezvoltare retele si puncte termice ar urma sa treaca la Directia de Administrare a Domeniului Public.

De asemenea, Consiliul ar urma sa concesioneze, prin concurs, dreptul de a gestiona financiar serviciul de furnizare al energiei termice fiecarui punct termic. Cel care cistiga concesiunea ar urma sa incheie contracte cu furnizorii de agent termic (sau gaz metan), apa, energie electrica; el incheie cu TERMO din zona sa un contract de distributie a agentului termic; incheie contracte privind distributia agentului termic cu asociatiile de locatari deservite; se ocupa de recuperarea creantelor anterioare ale „defunctei” RA Termoficare.

Un punct termic ar urma sa fie concesionat, cu prioritate, catre asociatiile de proprietari deservite de punctul termic; in caz de neadjudecare, au drept de participare si administratiile societatilor TERMO. Se observa ca toate atributiile actualei regii din sistemul distributiei de agent termic sint transferate punctelor termice si, in cazul ideal, asociatiilor de proprietari. Avantajul acestei abordari ar fi, in opinia initiatorilor, personalizarea relatiei furnizor-consumator si, ca urmare, o crestere a responsabilitatii locatarilor in achitarea intretinerii. In caz de neplata a debitelor ar fi afectata de sistarea distributiei agentului termic doar un punct termic sau o zona limitata si nu toti locatarii din oras.

Actorii implicati sint sceptici

Noul plan prezentat de Dan Cirlan a fost intimpinat cu neincredere de cei care ar urma sa il aplice, respectiv de reprezentantii RA Termoficare. Inginerul sef al regiei, Romeo Mistrenu si sefii de sectie de la RAT s-au marginit sa declare ca, un astfel de serviciu de importanta vitala pentru oras nu poate face obiectul unor experimente. „Este bine ca exista preocupare pentru acest subiect; din dezbaterea mai multor proiecte va rezulta cea mai buna formula pentru locatari, ale caror interese trebuie avute in permanenta in vedere”, a mentionat Mistreanu. Precizam ca la concursul de manager din luna martie vor concura mai multi reprezentanti ai regiei, ei au preferat sa isi pastreze anonimatul, insa au declarat ca proiectele lor de restructurare le vor prezenta in momentul concursului.

Pe de alta parte, Radu Luca, seful Serviciului Tehnic din cadrul Centralei Electrotermice Iasi a fost deosebit de transant in privinta „proiectului Cirlan”. „Este o aberatie. Ceea ce lipseste de multi ani la regie este un management de calitate. Pina acum nu s-a gasit un manager competent si, peste noapte, se spera in gasirea a 15 directori competitivi ?”, s-a intrebat Radu Luca.

Un posibil scenariu de restructurare este vazut ca implicind separarea activitatii de distributie de energie termica de ascensoare si de Administratia de Cladiri. „Aceasta din urma sa devina un serviciu in subordinea Primariei care sa se ocupe de gestionarea si controlul asociatiilor de locatari. La asociatiile independente au loc cele mai mari fraude, tocmai pentru ca nu sint controlate de nimeni. In sarcina Administratiei ar urma sa cada si responsabilitatea recuperarii debitelor si sistarilor de servicii in caz de neplata a acestora. Se poate ajunge la inchiderea gazului metan sau a curentului electric in apartamente, in caz de neplata a intretinerii, aceasta fiind o modalitate mult mai civilizata decit a lasa fara caldura o scara sau un bloc pentru ca doar o parte din locatari nu platesc”, a conchis Radu Luca. Se observa ca problema restructurarii regiei nu este una minora si ca, in functie de varianta adoptata, locatarii vor beneficia de un serviciu de o calitate mai buna si, eventual, mai ieftin. Cu dezbaterea initiata, astazi, de Dan Cirlan, manusa a fost aruncata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024