National

Recoltarea culturilor de grâu din România s-a încheiat. Ministrul Petre Daea: „Producţia asigură consumul integral al ţării şi disponibilitatea pentru export”

Publicat: 10 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Recoltarea culturilor de grâu din România s-a încheiat. Ministrul Petre Daea Producţia asigură consumul integral al ţării şi disponibilitatea pentru export
Petre Daea a recomandat românilor să se liniștească pentru că producția de grâu va fi suficientă

Astăzi, 10 august 2022, înainte de a începe ședinţa de Guvern, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a discutat despre recoltarea culturilor de grâu din România. Oficialul a ținut să informeze faptul că aceasta a fost finalizată în toată ţara, iar începând cu săptămâna viitoare vor fi anunţate cifrele oficiale.

Mai mult decât atât, Daea a menţionat că recolta de anul acesta asigură atât consumul intern, cât şi disponibilităţi pentru export chiar dacă este mai mică față de anul trecut cu până la 18 la sută.

Ce spune ministrul Petre Daea despre recoltarea culturilor de grâu, din România

Ministrul Petre Daea a transmis miercuri că producţia de grâu din acest an este cu 15% – 18% mai mică faţă de cea înregistrată în anul 2021. Însă, șeful de la Agricultură va prezenta date exacte și oficiale curând.

„(Producţia de grâu) este mai mică decât anul trecut, între 15% şi maxim 18% (mai mică) faţă de anul trecut”, a afirmat Daea, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

În aceeași ordine de idei, ministrul Agriculturii a ținut să liniștească populația cu privire la producția de grâu, care aceasta va asigura consumul integral al țării. Pâinea va fi pe masa românilor, chiar daca va suporta mici modificări ale costului de producere și ale prețului de vânzare.

„Am recoltat toată suprafața de grâu, producția se află în magazii. Producția la grâu poate asigura consumul integral al țării și disponibilitatea chiar și pentru export. Întreaga producție este înmagazinată și păstrată în depozite, la fermieri și la procesatori. S-a dat startul și recoltării de floarea-soarelui. La floarea-soarelui e prima dată când începem la această dată, seceta pedologică și temperaturile ridicate au accelerat procesele de coacere și dezvoltare. Am început în doar cinci județe, întreaga producție va fi depozitată imediat. Am început pe suprafețele afectate, de acolo de unde natura ne-a indicat să facem asta”, a spus Petre Daea.

Ministrul Petre Daea, despre programul de reabilitare a sistemului de irigații

Daea în continuarea dialogului său a precizat că punerea în aplicare a Programului de reabilitare a sistemului de irigaţii trebuie să se facă numai decât „ceas de ceas şi zi de zi”, fără a fi înregistrate întreruperi. De asemenea, a adăugat că este important „să nu mai distrugem şi să păstrăm ceea ce facem”.

„Să nu mai distrugem, să păstrăm ceea ce avem! După cum se cunoaşte, în şedinţa de Guvern din data de 3 august 2022, a fost aprobat Programul Naţional pentru Infrastructura principală de irigaţii. Potrivit prevederilor Legii 136/2022 trebuie să ajungem până în anul 2027 la cifra de 2,6 milioane hectare suprafaţă irigabilă, pentru care s-a prevăzut suma de 1,5 miliarde euro de la bugetul naţional. Punerea în aplicare a acestui program este necesar să se facă ceas de ceas şi zi de zi, fără întrerupere. Aşa că, astăzi (n.r. duminică, 7 august 2022), împreună cu directorul general al ANIF, Cornel Popă, am fost la amenajarea Crivina – Vânju Mare, în judeţul Mehedinţi, pentru a observa stadiul lucrărilor demarate în data de 21 iulie 2022. În urma discuţiilor avute cu constructorul la faţa locului, am putut ajunge la concluzia că termenul de execuţie de 36 de luni va putea fi comprimat, ceea ce este de dorit şi apreciat”, a scris Petre Daea, duminică pe Facebook.

Astfel, uleiul și pâinea nu vor lipsi de pe masa românilor, liniștește Petre Daea cetățenii, după ce a discutat despre recoltarea culturilor de grâu din țara noastră.

Adauga un comentariu