Actualitate

Sesiune extraordinară convocată la Parlament. Marcel Ciolacu: „Parcurgem cu celeritate procesul de ratificare a Protocoalelor de aderare la NATO a Suediei şi Finlandei”

Publicat: 07 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sesiune extraordinară convocată la Parlament. Marcel Ciolacu Parcurgem cu celeritate procesul de ratificare a Protocoalelor de aderare la NATO a Suediei şi Finlandei
Liderul Camerei Deputaţilor a menţionat că statul român a reconfirmat rolul său de aliat de încredere pe Flancul Estic al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, totul prin reacţiile de după izbucnirea războiului din Ucraina

Marcel Ciolacu, preşedintele Partidului Social Democrat, a anunţat astăzi, 7 iulie 2022, faptul că va fi convocată o sesiune extraordinară la Parlamentul României pentru a se discuta cu celeritate tot ceea ce ţine de procesul de ratificate a Protocoalelor de aderare la NATO a Suediei şi Finlandei.

De asemenea, liderul Camerei Deputaţilor a menţionat că statul român a reconfirmat rolul său de aliat de încredere pe Flancul Estic al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, totul prin reacţiile de după izbucnirea războiului din Ucraina.

”Vreau să vă anunţ că Parlamentul României va parcurge cu celeritate tot ce ţine de procesul de ratificare a Protocoalelor de aderare la NATO pentru cele state nordice. Chiar vom convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului pe această temă pe care o vom anunţa în perioada următoare”, a anunţat Marcel Ciolacu.

Sesiune extraordinară convocată la Parlament. Se va discuta despre aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

Prezent la Forumul de Securitate de la Bucureşti, Marcel Ciolacu a făcut declaraţii de presă cu privire la sesiunea extraordinară ce va fi convocata ulterior la Parlament. Scopul întâlnirii îl are dialogul despre procesul de ratificare a celor două protocoale de aderare la Alianţa. Mai mult decât atât, Ciolacu a afirmat că România este un partener strategic al SUA, dar şi un stat membru al UE matur, responsabil şi implicat activ la Marea Neagră.

”Războiul ilegal şi nejustificat declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei a schimbat fundamental parametrii de securitate cu care lucram până în prezent. De aceea, am deosebită plăcere să vă urez bun-venit la cea de-a 22-a ediţie a acestui Forum găzduit de Parlamentul României. Evenimentul pe care îl deschidem azi este organizat la puţin timp de la încheierea Summit-ului NATO de la Madrid, unde s-au luat decizii istorice. Mă refer aici invitarea Suediei şi Finlandei să adere la Alianţă, întărirea capacităţii de apărare a Flancului Estic şi reflectarea, pentru prima dată, a Mării Negre într-un Concept Strategic al NATO”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, în deschiderea Forumului.

De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor s-a referit şi la ”anunţurile făcute de Statele Unite şi Franţa privind creşterea prezenţei militare în România”.

”Suntem recunoscători aliaţilor noştri pentru această nouă confirmare a importanţei Parteneriatelor Strategice pe care le avem cu SUA şi Franţa”, a spus preşedintele Camerei.

Marcel Ciolacu: „Este important să consolidăm sprijinul pentru partenerii vulnerabili”

În altă ordine de idei, Marcel Ciolacu a ţinut să afirme că este extrem de important că România să consolideze sprijinul pentru partenerii vulnerabili ca Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. Vă aducem aminte că astăzi, 7 iulie 2022, a fost redeschisă calea ferată destinată transportului cerealelor din Ucraina.

”Subliniez, totodată, importanţa consolidării sprijinului pentru partenerii vulnerabili, precum Republica Moldova (alături de Georgia şi Ucraina), în vederea creşterii rezilienţei acestora, prin adoptarea unor pachete consistente de sprijin. În pofida riscurilor de destabilizare la adresa statului, angajamentul Chişinăului în implementarea reformelor şi combaterea corupţiei reprezintă cheia primirii Republicii Moldova în familia europeană. Nu în ultimul rând, formatele de cooperare regională pe care le-a propus şi dezvoltat România, cum ar fi Bucureşti 9 şi Iniţiativa celor Trei Mări, şi-au dovedit eficienţa, contribuind la creşterea coeziunii regionale, la un răspuns comun mai ferm în faţa provocărilor menţionate şi, în acelaşi timp, generând dezvoltare şi favorizând creşterea prosperităţii”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Cel mai probabil, după sesiunea extraordinară convocată la Parlament oficialii vor face declarații de presă.

 

Adauga un comentariu