Actualitate

Ministerul Sănătăţii a anunţat că românii pot face doza a patra de vaccin anti-Covid-19, la cerere

Publicat: 11 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministerul Sănătăţii a anunţat că românii pot face doza a patra de vaccin anti-Covid-19 la cerere
Luni, 16 aprilie 2022, începe vaccinarea anti-Covid-19 în România cu doza a patra

Astăzi, 11 mai 2022, Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat faptul că românii dacă doresc pot face doza a patra de vaccin anti-Covid-19. De asemenea, miercuri, secretarul de stat din cadrul MS a menţionat ca aceasta doza de la Pfizer se face doar la cerere. Pentru a te imuniza cu doza patru de vaccin nu este necesară programarea, ci doar prezentarea la centrele existente sau medicii de familie.

Andrei Baciu susţine că vaccinarea cu doza a patra a început şi în Statele Unite ale Americii. Imunizarea cu cea de-a doua doză booster se poate face doar persoanelor de peste 18 ani care au fost vaccinate cu trei doze de vaccin împotriva noului coronavirus de tip ARN mesager.

De asemenea, doza poate fi făcută doar cu produsul Comirnaty – Pfizer BioNTech, la minimum patru luni de la efectuarea dozei trei de vaccin, fără programare prin platformă. Înregistrarea datelor privind vaccinarea se va face în Registrul Electronic Naţional al Vaccinurilor.

Românii se pot imuniza cu doza a patra de vaccin anti-Covid-19. Ministerul Sănătăţii a făcut anunţul

Andrei Baciu, secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţi, a menţionat că începând de luni, 16 mai 2022, se da startul vaccinări cu doza a patra pe teritoriul României. Imunizarea este doar la cerere şi se face doar cu prezenţa fizică la centrul de vaccinare.

„Începând de luni o să putem face şi în România doza a patra de vaccin. De fapt, este a doua doză de booster. (…) Se va putea face atât în centrele de vaccinare existente, cât şi la medicii de familie. Însă un element care este extrem de important – vaccinarea se face la cerere, numai pentru cei care îşi doresc. Nu este o cerere care trebuie făcută. Se prezintă pur şi simplu într-un centru de vaccinare cei care doresc. Am primit solicitări de la oamenii care îşi doreau să facă doza a patra de vaccin”, a afirmat Baciu.

Mai mult decât atât, oficialul a ţinut să adauge că nu este necesară o programare în prealabil, iar persoanele interesate se pot imuniza la orice medic de familie care deţine vaccinul în cabinet.

„Vorbim de persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu trei doze şi trebuie să aibă minim patru luni de la efectuarea dozei a treia. Dozele trebuie să fie cu vaccin ARN mesager. Vaccinarea se poate face doar cu vaccin de la Pfizer, pentru că acestea sunt recomandările clare pe care le avem de la INSP. (…) Se pot prezenta la orice medic de familie, sună înainte la orice medic de familie. Nu trebuie să fie neapărat medicul de familie propriu, poate fi orice medic de familie care are vaccin şi poate să facă injecţia. Şi în centrele existente care se găsesc pe site-ul de vaccinare… Nu este nevoie de programare”, a precizat secretarul de stat Andrei Baciu.

În altă ordine de idei, Andrei Baciu a anunţat că începând cu data de 1 iulie va intra în vigoare nouă politică de imunizare anti-SARS-CoV-2, şi anume vaccinarea doar la medicii de familie

Reamintim, de asemenea, că la începutul anului, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a transmis faptul că vaccinarea împotriva noului coronavirus ar putea fi anuală.

Adauga un comentariu